zondag 10 januari 2010

Klein grut in de tuin

YES! Eindelijk een echte winter met lekker veel sneeuw. En zo staat er dan ineens een hele iglo in onze voortuin! Daar komt elke dag ook nog eens minstens 1 sneeuwpop bij. Zoonlief geniet met volle teugen, da's wel duidelijk. Voor de vogels is het wat minder en daarom wat tips om ze de winter door te helpen.

Allereerst natuurlijk de hype van dit moment, ontstaan door een klein artikel in de Leeuwarder Courant: pindakaas. Gewoon op de takken smeren en de vogels komen vanzelf. Allemaal. Van groot tot klein. En de kinderen vinden het natuurlijk helemaal fantastisch om te doen.

Strooien kan op een schoon stuk grond, de tuintafel of een voedertafel of -huisje. Voor schuwere vogels zoals winterkoninkjes kun je het ook onder de struiken strooien. Strooivoer kun je momenteel overal wel kopen, brood is altijd goed en ook simpele havermoutvlokken vinden de meeste vogels heerlijk. Met zonnebloempitten, stukjes kaas, gehalveerde appels en zelfs gekookte rijst (zonder zout en kleine beetjes tegelijk ivm bederf) erbij biedt je de vogels een gevarieerd menu.

Als het hard vriest hebben vogels ook behoefte aan water, dat je het best elke dag ververst om te voorkomen dat het helemaal bevriest. Geen warm water (zoals ik eerst deed...), dan kunnen ze nl. een bad gaan nemen en bevriezen ze later alsnog.

In de bomen kun je (tussen de met pindakaas ingesmeerde takken) voedersilo's, pindasnoeren, vetbollen en trosgierst (dierenwinkel) ophangen. Vetbollen kun je zelf ook prima maken, hier staat het uitgelegd door de Vogelbescherming.

En als je druk bezig bent met vogelvoer inslaan, vergeet dan niet het Grote Grut: bijvoorbeeld een zak stroopwafels voor de vuilnismannen die deze sneeuw trotseren om ons leven op gang te houden. Voordeel van die laatste groep: ze poepen tenminste niet je hele tuin onder*.

Geniet van de sneeuw!

*al krijg je van al die vogelpoep straks in het voorjaar weer prachtige verrassingsbloemen en -planten

1 opmerking:

  1. Hé, wat een handige tips. Die van de pindakaas had mijn moeder al uitgeprobeerd en dat werkte inderdaad!
    Wij hebben pinda slingers, vetbollen en ongepelde pinda's. We hebben: koolmezen, staartmezen, roodborstjes, merels en ook vlaamse gaaien in ons kleine boompje gehad. Da's nog best knap, aangezien het best dicht bij het raam staat.

    Stroopwafels voor vuilnismannen. Ja ja.
    Nou, toen zij ophielden met werken omdat het te glad was, moest de post gewoon bezorgd worden hoor!!hahahaha...

    BeantwoordenVerwijderen