maandag 7 september 2009

Uit onderzoek is gebleken...

... dat veel vrouwen er een hekel aan hebben: andermans zooi opruimen. Hoog tijd dus voor wat tips om deze meest gehate klus wat leuker te maken!

Andermans rotzooi
De term zegt het al: ANDERMANS rotzooi. Niet van jou. Niet jouw probleem. Ooit deed ik een cursus Opruimen (ja echt waar) samen met mijn vriendin en daar stelden wij de prangende vraag: hoe krijgen we de mannen aan het opruimen? Antwoord: verspilde moeite, stop met je te ergeren en anders ruim je het zelf maar op. Ja hallooooooo... Er moet een bevredigender oplossing zijn die onze huisgenoten verandert in behulpzame, opgeruimde mensen.

 • Leef je in in de ander
Misschien heeft je huisgenoot werkelijk geen idee hoe je een wasmachine aanzet. Of vult. Ooit vertelde een vriendin dat ze haar lover gevraagd had de was te sorteren. Toen ze thuiskwam hing de waslijn vol met shirts in alle kleuren van de regenboog (een aantal was eerder wit). Een was met alleen maar broeken draaide vrolijk in de trommel.
 • Stop met zeuren en praat
Vrouwen zeuren, althans volgens mannen. En als je zeker wilt weten dat ze nooit meer iets opruimen moet je daar vooral mee doorgaan. Geloof me, ik spreek uit ervaring. Hoe vaak hoorde ik mannen op feestjes zuchten (mannen zuchten namelijk): ik doe toch nooit iets goed. Dus stop met zeuren en zuchten en ga er eens voor zitten om je verwachtingspatroon af te stemmen. Wat vindt iedereen belangrijk in huis? Wie vind welke klussen het leukst om te doen? Wat kunnen de kinderen doen? Waar storen zij zich aan? Ik was geschokt toen manlief antwoordde op mijn vraag waarom hij zijn zooi nooit opruimde: dan steekt het zo af tegen de rest van de kamer! Oeps.

 • Hou eens bij wat iedereen doet in huis
Misschien overschat je je eigen bijdrage, of onderschat je die van je huisgenoten (of andersom natuurlijk). Maak allemaal eens een lijstje en leg die naast elkaar. Zo leer je wat je zelf in huis doet en wat de ander allemaal doet, en vice versa.

 • Plan het samen
Loop eens met elkaar door het huis en bespreek wat je graag zou willen in elke ruimte. Is er voldoende opbergruimte? Is het makkelijk schoon te houden? Wat is er nodig om de ruimte te onderhouden?

 • Maak een taakverdeling
Wie gaat wat doen? Omschrijf het eindresultaat. Noteer hoe vaak het moet gebeuren. Doe het vooral samen en overhandig vooral geen door jou opgesteld lijstje (valt geheid in categorie 'zeuren')

 • Geen kritiek
Prijs je huisgenoten als ze iets gedaan hebben. Ook als het niet aan jouw maatstaven voldoet. Ook als jij nooit geprezen bent voor alles wat je doet. Geef iedereen de kans om het zelf te leren.

 • Creëer een moment
Zet een muziekje op als het tijd is om op te ruimen. Zonodig elke week dezelfde cd. Dan is het maar duidelijk. Ik kreeg ooit het advies om Marvin Gaye te draaien tijdens het huishouden. Ohhhhh yeah baby.... hmmmmmmmm... wat is afstoffen onderbaarlijk sexy. Het werkt. Echt waar.


1 opmerking:

 1. Net te laat gelezen; na het eten nog ruzie gemaakt dat ik inderdaad alles opruim, en de rest doodleuk zit te gamen, tv kijken of op stap gaat. Bah.
  Ik heb al eens een kind uit bed gehaald en zijn fiets laten binnen zetten. Maar dat hielp niet hoor. Of de broodzak dichtdoen, dop op de fles of boterdeksel terug drukken...
  Misschien moet ik eens een been breken, mijn eigen?? Dan zit ik 'lekker' en kunnen ze leren hoe het moet door te oefenen. Als ik mijn mond maar kan houden, dan.

  BeantwoordenVerwijderen